Opalování - jak vybrat správný opalovací krém?

V současné době existuje mnoho protichůdných názorů na opalování. Někteří lidé se vyhřívají na slunci jako ještěrky a jiní vyhledávají stín. Pokud nám to dělá dobře, je vše v pořádku.

Dnes bych se s vámi ráda podělila o svůj vlastní výzkum, jak najít správný opalovací krém. Přiznám se, že mi to trvalo snad 20 let. Prošla jsem si obdobím "chemie", které se zastavilo, když jsem dostala sluneční alergii způsobenou určitým opalovacím krémem. Tam začala moje cesta k bio kosmetice, bylo to mnoho let hledání, zkoušení, studia.

Typy UV filtrů

Vyzkoušela jsem mnoho opalovacích krémů, abych si ověřila, že oleje na opalování AKH představují správnou rovnováhu kvality, udržitelnosti a funkčnosti. Vyzkoušela jsem také ekologické výrobky, které jako UV filtry používají tzv. fyzikální blokátory, mezi něž patří oxid titaničitý a oxid zinečnatý. Všechny, které jsem vyzkoušela, a bylo jich několik, zanechávaly na pokožce bílý povlak, většina z nich se také hůře roztírá, mnohem více jsem se potila a hlavně mi silně vysušovaly pokožku. Moje pleť byla ještě několik týdnů po dovolené velmi suchá, přestože jsem se jí během dovolené každý den pečlivě věnovala.

Překvapuje mě, jak málo se ví o odborném názoru na SPF, že výrobky s vyšším SPF než 20 vlastně vůbec nemají smysl. Nicméně marketing dělá své a my se honíme za výrobky s SPF 30, 40 a 50. Vždyť je to taky tak. Zopakujme si, co znamená označení.

Co znamená SPF a jak moc blokuje UVB záření?

Pokud moje pokožka začne reagovat (červenat) na slunce po 10 minutách (lehký fototyp), pak se po ošetření přípravkem s SPF 20 tato doba prodlouží na 10x20 min = 200 min, což jsou 3 hodiny a 20 minut. Opravdu jste na přímém slunci tak dlouho a neustále? Proč byste potřebovali přípravek s SPF 50? Abyste byli na slunci 8 hodin a 20 minut v kuse? Možná má tak vysoký SPF smysl pro malé děti, které mají mnohem citlivější pokožku.

  • SPF 15 blokuje 93 % UVB záření
  • SPF 30 blokuje 97 % UVB záření
  • SPF 50 blokuje 98 % UVB záření
  • SPF 100 blokuje 99 % UVB záření

 sunbeds-2439961_1920

Proč jsem si vybral výrobky Karla Hádka?

Opalovací oleje Karl Hádek AKH používají jako UV filtry tzv. hybridní filtry. Jedná se o chemické filtry, které se chovají jako fyzikální filtry. Nepohlcují UV záření, ale odrážejí ho. Ve srovnání s chemickými absorbéry pronikají do pokožky v omezené míře, a tím výrazně snižují riziko senzibilizace. Jedná se o nejmodernější typy UV filtrů. Chápu, že pro mnohé "zelené" nadšence to nemusí být ideální, ale mluvím z vlastní dlouholeté zkušenosti a život mi ukázal, že svět není černobílý.

Díky výživným olejům obsaženým v opalovacích krémech Karl Hadek AKH je pokožka velmi dobře hydratovaná a nevysušuje se. Oleje se nejlépe aplikují na vlhkou pokožku nebo je lze pro lepší roztírání naředit trochou vody v dlani. Voda se pak odpaří a olej zůstane na pokožce. Aplikaci se doporučuje opakovat po koupeli.

Při opalování je také dobré používat zdravý rozum. Pokožka si na něj musí postupně zvykat. Pokud pojedu po zimním spánku k moři a první den zůstanu na slunci několik hodin, nepomůže mi ani přípravek s faktorem 100 a jednoduše se spálím. Pokud budu slunce používat s rozumem a se správným přípravkem, žádné spálení ani vrásky se neobjeví.

Každý známe své tělo nejlépe. Ví, co mu dělá dobře a co ne. Proto bych se vždy přikláněla k tomu, aby se každý řídil tím, jak se cítí. Možná se někdo potřebuje jen namazat olivovým olejem a bude naprosto spokojený a v pořádku. Ano, jižanské národy se tak často chovají. Je to možné, ale musíte vědět, že jejich těla jsou na domácí slunce zvyklá, žijí tu celý život. My jezdíme k moři na pár dní v roce, takže si na něj musíme trochu zvyknout a jsme citlivější.

Péče o pokožku po opalování je stejně důležitá jako při pobytu na slunci.

Každý den po opalování u moře si na obličej nanesu tělové mléko a jojobovou pleťovou masku, čímž ukončím období suché pokožky po dovolené. Maska pleť vyživuje, hydratuje a zklidňuje. Je lepší věnovat každý den po opalování 15 minut času nanášení pleťové masky, než trávit týdny nebo měsíce zachraňováním sluncem vysušené pokožky a počítáním nových vrásek.

Na trhu je nepřeberné množství výrobků v různých cenových hladinách a hlavně kvalitě. To je na jednu stranu velmi pozitivní, na druhou stranu je to spleť, která může být velmi nepřehledná. Podělím se zde o své dlouholeté subjektivní zkušenosti. Pokud vám pomohou, budu rád, ale rozhodně nepředstírám, že mám jedinou správnou odpověď. Konečná volba je zcela svobodně na každém z vás.

Na závěr vám všem chci popřát krásné slunečné dny. Vyberte si pro sebe ty správné výrobky, abyste si léto opravdu užili.

S láskou a sluncem v duši 😊.

Dita Lyner
Zakladatelka BioBoutique