Všechno souvisí se vším

Dnes bychom se rádi podělili o takové krátké zamyšlení nad naší myslí, jak vše souvisí se vším a jak je důležité být v TEĎ.

Stále mě udivuje, jak málo si uvědomujeme, co vše má na nás vliv, co všechno nás ovlivňuje a čemu dovolíme, aby nás ovlivnilo. Naše mysl je velmi vynalézavá, a proto nám vždy předhodí nějakou „zábavu“, na kterou se zaměříme, abychom si mysleli, že něco ovlivníme, či máme pod kontrolou. A právě v takové době se pod povrchem, mimo naši pozornost dějí úplně jiné věci, kterých si nejsme schopni všimnout, protože jsme „zaměstnáni“ tím něčím, co řešíme, hlídáme, čistíme, vizualizujme atd.

Hra mysli

Je to celé jen veliká hra mysli, která nás má v hrsti a stále na nás chrlí nové a nové podněty, kterými se máme zabývat, na kterých máme pracovat, které máme čistit. Hledáme naše programy mysli, protože jsme došli k závěru, že to jsou ony, které nám brání ve štěstí, zdraví, hojnosti.

Mysl je opravdu velká čarodějka a její/naše programy vypadají naprosto věrohodně. Ovšem, když se zkusíme vzdálit, a i na tuto situaci se podívat z nadhledu, zjistíme, že to celé může být ještě trochu jinak. Ano, máme vyzkoušené a natrénované nějaké cestičky, reakce, způsoby. Mnoho z nich provádíme naprosto automaticky a zde je onen zakopaný pes. Dokud utíkáme myslí dopředu, dozadu nebo kamkoli jinam z přítomného okamžiku, tak nastoupí tzv. programy, které jsou automatické. A je úplně jedno, o které se jedná.

TEĎ

V přítomnosti se totiž můžeme rozhodnout vědomě, bez omezení. TEĎ nezná minulost ani budoucnost. Teď je teď a jakmile do teď pustíme minulost, nejsme v teď. Jakmile do teď pustíme přání, nejsme v teď, ale v budoucnosti. A právě těmito úskoky si tvoříme obrovské alibi, abychom nemuseli konat změny.

Změna, resp. cyklus je naprosto přirozeným tokem života. Život je neustálá změna/cyklus. Nic v nás ani okolo nás není statické a stabilní. To jen naše mysl nám bláhově namlouvá, že něco je pevné, neměnné a že můžeme mít nějaké jistoty. Dokud si nepřestaneme nalhávat do kapsy nenajdeme cestu ke štěstí ani ke zdraví.

I naše zdraví se odehrává teď a tady. V okamžiku teď ovlivňujeme, co se s naším tělem děje. Důsledky teď samozřejmě pocítíme následně, protože projevy ve hmotě mají různě dlouhou dobu „zpoždění“. Každopádně jen TEĎ má smysl.

Vnější změna ovlivňuje vnitřní změnu a opačně. Doma např. posunete květináč a začnou se ve vašem životě hlásit o slovo vaše kořeny. Rodinný systém bude vyžadovat vaši pozornost. Změníte účes či se jinak nalíčíte a budete automaticky ovlivňovat své okolí. Budou si vás všímat jiní lidé, budete sbírat jiné, nové zkušenosti. Ale, v okamžiku, kdy změníte svůj postoj z bude či bylo na teď,  starosti zmizí. Ony totiž jsou buď v bude nebo v bylo. Ovšem v TEĎ je klid. Zkuste to pozorovat.

Ano, vím, kolik máte námitek. Že musíte plánovat, že se potřebujete poučit z minulosti, přeci nebudete dělat stejné chyby. To se ale vůbec nevylučuje. Možná někdy potřebujeme mít nějaký harmonogram a věci naplánovat. Tak to udělám, ale není to žádná modla, protože se může cokoli změnit a můj plán tudíž přestane existovat. On prostě skončil dřív, než se uskutečnil, aby mohlo vzniknout něco jiného.

set-3047723_1920

Letošní rok je toho velkým úkazem a velkou školou. V současné době nelze plánovat. Situace se mění více než překotně, zmateně a myslím, že ani ti kteří ji tvoří sami neví, co platí a co ne. Toto je naprosto úžasná doba na trénování našeho spočinutí v TEĎ a TADY. Věci, na které jsme byli zvyklí a brali je jako samozřejmost nejsou možné. Hledáme si nové cesty k uvolnění, činnosti, zábavě, ale i hledáme nové způsoby práce a obživy. Bez změny to však nepůjde. Čím dříve přestaneme lpět na svých „must have“, tím dříve se nám uleví na těle i na duchu.

Strach je vždy emoce budoucnosti. V TEĎ strach není, protože v teď není zítra ani včera. Naším velkým úkolem je pustit své strachy, černé můry a být v teď. To je to jediné, co dovede mysl do klidu. A klid v mysli je to jediné, co dělá dobře každému z nás. Pokud je klid v mysli, je klid v těle a všude okolo. Mysl v překotném kvapu, pak působí na tělo i na vnější svět, kde je vše také překotné, rychlé, zmatené.

Můžete si to sami vyzkoušet. Jak se cítíte při pohledu na harmonickou krajinu a jak při pohledu na rušnou křižovatku? Každý si to vyhodnoťte sám. Pokud je vaše mysl, jako doprava při ranní špičce v centru velkoměsta, moc klidu se sebou nezažijete. Mysl jede na plné obrátky a vymýšlí strategie, kudy projet, aby byla co nejrychleji v cíli.

Podívejte se do přírody. Tam nikdo nespěchá. Je tam klid, vše je na svém místě, dokud tedy nedorazí člověk a nezačne to řešit….

Vše nás ovlivňuje. Vnitřní ven a vnější dovnitř. Je tedy jen a jen na nás, čemu dáme pozornost, co nám stojí za energii, co budeme podporovat. Zda klid a teď nebo zmatek a strach. Nikdo za nás nic neudělá. Každý můžeme přispět svojí troškou klidu ke klidu ostatních.

Jedno zlaté pravidlo platí za každého počasí a v každé době. To, čemu dávám pozornost, tam dávám svoji energii. Dávejte pozornost teď, tím nekrmíte nic jiného než přítomný okamžik, který je rozhodující. Vím, že to někdy může být velmi těžké, ale odstupte a pozorujte svoji mysl, jak si s vámi hraje. Necháte ji? Vy máte nad svojí myslí moc, nikoli ona nad vámi. Pozorujte svoji mysl, je to velmi zábavná činnost. Mysl dokáže být velmi kreativní a za pomoci našeho ega nám vytvoří dokonalou iluzi čehokoli si přejeme. Například i toho, že něco musíme, a hlavně máme pod kontrolou!

Ovlivňujeme jen svůj vlastní postoj, své pocity a svoji mysl. Všechno ostatní jde mimo nás a cest je vždy více. Máme-li získat určitou zkušenost, tak k ní dojdeme ať chceme či nechceme. Avšak je na nás, zda ji budeme považovat a prožívat negativně, pozitivně či neutrálně. A právě v teď se ztrácí potřeba hodnotit, bát se, plánovat, myslet. Je to veliká úleva i pro naši mysl, která už je sama mnohdy velmi unavená sama ze sebe.

Věnujme tedy pozornost jen tady a teď. I kdyby se nám to podařilo na malou chvíli každý den, tak to bude výborné. Mnoho chvilek vytvoří několik minut a náš život se opravdu začne měnit. Bez změny, změna nenastane. A změna musí přijít ať již uvnitř nebo zvenku. Cokoli uděláte, přinese změnu, a to je dobře. Změna je zkušenost a díky ní se opět posouváme dál. Vše krásně v klidu v rytmu našeho dechu i dechu přírody.

Podzim je velmi dobrý čas na trénování mysli. Klidná příroda nám pomáhá se rychleji naladit na klid uvnitř nás samotných a můžeme prožívat okamžiky teď mnohem častěji a vědoměji. Využijme na maximum možnosti, které nám současná doba nabízí. A v každém okamžiku jich je velká spousta. Jen je potřeba přestat lpět na našich představách, že něco musí být nějak. Cokoli může být jakkoli!

Krásné okamžiky v TEĎ.

Dita Lyner
zakladatelka BioBoutique